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태극과 팔괘 문양을 활용한 치즈나이프 디자인 연구A Study on the Design of Cheese Knives Using Taegeuk and Eight Trigram Patterns

Other Titles
A Study on the Design of Cheese Knives Using Taegeuk and Eight Trigram Patterns
Authors
황진경
Issue Date
Mar-2023
Publisher
사단법인 한국조형디자인협회
Keywords
Cheese Knife; Taegeuk; Eight Trigrams; Yin and Yang; 치즈나이프; 태극; 팔괘; 음양
Citation
조형디자인연구, v.26, no.1, pp 271 - 292
Pages
22
Journal Title
조형디자인연구
Volume
26
Number
1
Start Page
271
End Page
292
URI
https://scholarworks.sookmyung.ac.kr/handle/2020.sw.sookmyung/152005
ISSN
1229-1412
Abstract
치즈는 서구의 대표적인 발효식품으로 그 종류는 1000여 가지가 넘는다. 최근, 와인이 일상에 대중화되면서 치즈는 우리의 식생활 문화에서도 사랑받는 식품으로 자리 잡게 되었다. 가까운 마트에서도 유럽산 블루치즈를 어렵지 않게 구입할 수 있으며, 치즈나이프를 구매하는 소비자들도 점점 늘어가고 있다. 본 연구자는 치즈 애호가의 한 사람으로서 한국의 다양한 전통 문양 중에서 우리 민족의 근간이자 한국의 정서가 깃든 태극과 팔괘 문양을 활용한 치즈나이프 디자인을 제시하고자 한다. 태극과 팔괘 문양에 대한 이론이 워낙 방대하기에 연구의 범위는 한국에 영향을 미친 태극의 기원과 팔괘의 생성원리를 중심으로 요약, 정리하였다. 디자인 연구에서는 치즈의 종류에 따라 다양한 용도를 지닌 치즈나이프를 표로 정리하였으며 치즈나이프의 기능과 접목하여 그 실용성에 중점을 두었다. 또한, 손잡이로 사용한 대나무의 특성과 그 상징적 의미를 살펴보았고, 치즈나이프 제작과정과 칼날과 손잡이와의 연결구조, 손잡이 끝부분의 난집 마감장식에 대한 사진을 수록하였다. 본 연구를 통해 벽사와 길상의 상징인 태극과 팔괘 문양의 디자인 활용 가능성을 모색하고 한국의 K-브랜드 가치를 높일 수 있는 문화상품개발에 기여하고자 한다.
Cheese is a common Western fermented food, and there are more than 1,000 types of cheese in the world. As wine has recently become a popular food in Korea, cheese has also become popular in the Korean dietary culture. It is not difficult to purchase European blue cheese at a nearby grocery store, and an increasing number of consumers are buying cheese knives. As a cheese lover, this study to intends to present a cheese knife design using taegeuk and eight trigram patterns among various traditional Korean patterns. Those patterns represent the foundation and identity of the Korean people. As there are a vast number of theories on taegeuk and eight trigram patterns, the study summarizes and arranges theories on the patterns with the focus on the Korean taegeuk pattern, the origin of taiji, which influenced the taegeuk pattern, and the creation principles of eight trigrams. As for the design aspect, cheese knives with various uses according to the type of cheese were selected to be organized in a table. In developing a design using taegeuk and eight trigram patterns, the patterns were combined with the function of cheese knives based on practicality. With regard to metal techniques, the characteristics of bamboo used as a handle and its symbolic meaning were investigated, and photos of the cheese knife making process, the connection structure between the blade and the handle, and the finishing decoration of the end of the handle were included. The study intends to explore the possibility of utilizing taegeuk and eight trigram patterns, which are symbols of expulsion of evil spirits and auspiciousness, thus contributing to the development of cultural products that can add to the value of K-brands.
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Hwang, Jin Kyung
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